|
MAGICZNY OWOC - HISTORIA
Z nadejściem morskich
wypraw w poszukiwaniu nowych lądów, Mangosteen wraz z podróżnikami przybył
do Anglii. Królowa Anglii - Victoria, kiedy tylko skosztowała tę importowaną
delikatność, natychmiast zadeklarowała, że jest to jej ulubiony owoc. Dzięki
temu, Mangosteen jako "Królowa owoców" zawitała do Europy.
|
![]() ![]() |
|
||
|
W tropikalnym klimacie potrzeba prawie 10 lat, aby drzewo mangostanu zaczęło
rodzić owoce. W pełni rozwinięte drzewa osiągają wysokość 25 metrów,
dostarczając tysiące owoców każdego roku.
Rośliny te uważa się za "ultratropikalne" i wrażliwe - nie tolerują temperatury poniżej 4,44 °C, ani powyżej 37,78 °C. Sadzonki giną w temperaturze 7,22 °C.
Dzisiaj, Mangosteen rośnie w Australii, Brazylii i na wyspach karaibskich. Miejscowi ludzie w każdym z tym miejscu dobrze znają korzystne własności tych nadzwyczajnych owoców i używają ich do leczenia wszystkich chorób - od malarii po gruźlicę. Dlatego też przeprowadzono tysiące prac naukowych, by wskazać własności chemiczne, które sprawiają, iż Mangosteen z jego nadzwyczajnymi korzyściami pomaga na tak wiele chorób.
Zamiast wyliczać poszczególne zalety, lepiej podkreślić rolę Mangostanu w zachowaniu lub powrocie do zdrowia - Garcinia Mangostana stwarza warunki do regulacji każdej komórki. Podstawowy warunek zdrowia - każda komórka powinna komunikować się z drugą komórką, jak również ze zdrowym, wewnętrznym biochemicznym i bioelektrycznym systemem informacyjnym.
Wszystkie materiały i
zdjęcia na stornach oraz w galeriach posiadają prawa autorskie i posiadają zakaz
kopiowania.
Kopiowanie tylko za nasza pisemną zgodą.