Składniki ZenThonic - koncentrat świeżych soków owocowych o każdej porze

 

Tajemnica zdrowia - 11 owoców

 

ZenThonic to prawdziwa perła wśród preparatów zdrowotnych z uwagi na fakt, iż zawiera aż 11 silnie antyoskydacyjnych wyciągów roślinnych zwiększających naturalną odporność organizmu, przywracających energię i uczucie młodości oraz pomaga walczyć z chorobami. Dla wszystkich godne polecenia jest picie soków. Soki ze świeżych owoców i warzyw są bowiem najbogatszym źródłem witamin, składników mineralnych i enzymów. Jeśli pijemy takie surowe soki niepasteryzowane, dają one współczesnemu człowiekowi odpowiednią ilość niezbędnej do życia energii zaczerpniętej ze świata roślin. Zatem każdego dnia powinny być one integralną częścią codziennej diety przez cały rok. Często traktujemy wypijany przez nas sok jako jeszcze jeden mniej lub bardziej smaczny napój gaszący pragnienie, deser lub dodatek do posiłków. Nie zastanawiamy się, że jest on lub może być ważnym środkiem do utrzymania bądź poprawy naszego zdrowia, może pomóc  nam w większości kuracji leczniczych - w przezwyciężeniu chorób czy dolegliwości, z którymi się borykamy. Najpopularniejsze są soki owocowe.

Czy wiesz, że...
... przeciętny europejski konsument spożywa średnio jedynie 36% dziennej dawki owoców zalecanej przez Światową Organizację Zdrowia (WHO), co stanowi niewystarczającą ilość, by zdrowo i prawidłowo funkcjonować?.
Dlatego warto pamiętać o konieczności uzupełnienia diety o owoce, a szczególnie w soki owocowe zgodnie z zaleceniami terapii Gersona.

 

Podstawowym składnikiem skoncentrowanych soków owocowych ZenThonic jest Garcinia mangostana (Mangostan) - "magiczny owoc bogów" pochodzenia azjatyckiego. Ze względu na niezwykłe bogactwo rozmaitych substancji o silnych właściwościach antyoksydacyjnych czyli przeciw niszczeniu komórek naszego organizmu (ksantyn, polifenole, resweratroli i katechin), ZenThonic to poszukiwany na rynku produkt wspomagający leczenie nawet najcięższych przypadków chorób.

 

ZenThonic zawiera w swoim składzie koncentraty soków:

 

owoc mangostan właściwy (Garcinia mangostana) 36% (koncentrat)

-  czerwone winogrona (a w nich stylbeny  - resweratrol) 10%

-  truskawki 3%
-  żurawina wielkoowocowa (Vaccinium macrocarpon) 1,2%

maliny 0,5%

-  wiśnie 0,5%

-  jabłka  0,3%

-  gruszki 0,3%
-  borówka amerykańska (Vaccinium corymbosum) 0,3%

-  Przecier gruszkowy  0,3%

-  grejpfrut

 

Według referencji wielu badań naukowych, mangostan dzięki licznym ksantonom osiągnął obecnie najwyższy wskaźnik ORAC, który kasuje się od 17000 do 24000!    Tabela ORAC - klasyfikacja owoców >>

 

Właściwości pojedynczych składników owocowych

owoc (100g) wynik ORAC
mangostan 17 000 - 24 000*
owoc acai (produkt w Calivita) 18000-18500
suszone śliwki   5770
noni 3570 - 5040
chińska wilcza jagoda  4214
rodzynki   2830
borówki      2400*
czarne jagody   2036
truskawki      1546*
maliny       1220*
śliwki       949
pomarańcze       750
czerwony grejpfrut       483 
jabłka         218*
gruszki        134*

* owoce których sok lub przecier zawiera Zenthonic

 
   

 

Ekstrakt z jabłka: zawiera wysoko bio-dostępne polifenolowe antyoksydanty ( w tym stylbenyresweratrole), które mogą odgrywać kluczową rolę w zwalnianiu procesów degeneracyjnych, związanych ze starzeniem, jak również phloridzin, który pomaga w zarządzaniu poziomem cukru. W jabłkach występuje wysokie stężenie resweratrolu. Podobna, jadalna  kombinacja występuje w ciemych winogronach, truskawkach i malinach oraz z ziołach np. Yucca.

 

Ekstrakt z borówki: Borówki są niezwykle silnym antyoksydantem. Badania wykazały, że antyoksydanty w borówkach pomagają zmniejszyć absorpcję glukozy w jelitach, zwiększają metabolizm glukozy, zapobiegają wahaniom cukru we krwi, zmniejszają poziom cholesterolu, zwalczają wolne rodniki i pomagają w profilaktyce chorób degeneracyjnych. Silne antyoksydanty, włączając odkryte w borówkach kwasy chlorogenowy i kawowy, może zwolnić skutki starzenia powiązane z neurodegeneracją. Czarne jagody - borówki - są wyjątkowo bogate w potas. Są również cennym źródłem wapnia, żelaza, magnezu, manganu, cynku, siarki, fosforu i witaminy C.
Obecne w nich barwniki to antocyjanidyny, które nadają owocom charakterystyczną, ciemną barwę.  Borówki od dawna były używane, aby:
- Zapobiegać starzeniu
- Zwiększać apetyt
- Wzmacniać naczynia krwionośne
- Zwalczać kaszel
- Chronić układ krwionośny
- Leczyć niestrawność
- Zapobiegać astenopii i zwyrodnieniu plamki żółtej
- Poprawiać pamięć
- Zapobiegać infekcjom przewodu moczowego
Czarna borówka wspomaga zachowanie młodego wyglądu, zdrowego organizmu oraz bystrego umysłu.

 

Owoc borówki pozyskiwane są z gatunku borówka czernica /ang. Bilberry/ – Vaccinum myrtillus L. (niem. Heidelbeere), z rodziny wrzosowatych – Ericaceae. Od XIX wieku przypisywane są borówce właściwości obniżania poziomu cukru we krwi oraz zmniejszania wydalania cukru wraz z moczem (likwidowania cukromoczu). Borówka czarna występuje w naszym kraju w lasach nizinnych i górskich. Jest krzewinką dorastającą do 60 cm wys. Wydaje jagody barwy czarnej, z niebieskawym nalotem. Pokrewna borówka brusznica – Vaccinum vitis-idaea L. ma owoce czerwone. W owocach borówki jest również hydrochinon i jego glikozyd – arbutyna. Owoce zwiększają diurezę i działają ściągająco, przeciwbiegunkowo i przeciwzapalnie. Bogate w garbniki (ok. 7%), glikozyd myrtylinę i wakcyninę mają właściwości czerwiogubne - przeciwko owsikom Oxyuris. Kuracje antypasożytnicze polegają na odstawieniu wszelkich pokarmów na 3 dni i podawaniu przez 3 dni jedynie owoców suchych (kompoty, soki, napary) lub świeżych borówki czernicy. Z uwagi na ve noprotekcyjne borówki mają właściwości antocyjanozydów. Flawonoidy i antocyjanozydy poprawiają krążenie w naczyniach włosowatych oka, zapobiegają degeneracji ścian naczyń, działają antyagregacyjnie i przeciwzawałowo. Hamują zmiany miażdżycowe w naczyniach obniżają poziom cholesterolu i triglicerydów we krwi. Suplementy zawierających ekstrakt z borówki standaryzowany na zawartość procyjanidynm polecane są osobom cierpiącym na choroby siatkówki (retinopatie), naczyniówki, miażdżycę, cukrzycę, chorobę wieńcową, oraz przy zaburzeniach krążenia obwodowego i przy żylakach.

 

 

Truskawki. Pojawiające się na początku czerwca truskawki, będące smaczną zapowiedzią lata, cieszą nas nie tylko słodkim, odurzającym zapachem, kuszącym wyglądem i podniecającym smakiem, lecz także gwarantują zdrowie i korzystny wpływ na organizm. W truskawakch występuje wysokie stężenie resweratrolu. Podobna, jadalna  kombinacja występuje w jabłkach, ciemych winogronach i malinach oraz z ziołach np. Yucca.

 

Truskawka ma więcej witaminy C niż cytryna i grejpfrut. Witamina C to wspaniały antyoksydant -  ochrona przed alergią, przeziębieniem, drożdżakami, chorobami pasożytniczymi, nowotworami i większością różnych innych chorób.
Truskawki zajmują czołowe miejsce w tabeli ORAC (najsilniejszych antyoksydantów pod względem ich zawartości).
Truskawki chronią
przed anemią, są krwiotwórcze, posiadają właściwości odtruwające i oczyszczające, poprawiają przemianę materii, są  bogate w wapń, fosfor, mikro- i makroelementy.

Dzięki nim dostarczamy naszemu ciału witaminy C, A, B1, B2 oraz PP, która m.in. reguluje dotlenienie krwi. Uzupełniamy ponadto niedobory makro- i mikroelementów oraz dostarczamy ciału zdrowej dawki wapnia, fosforu, żelaza, magnezu i manganu. Wapń i fosfor wzmacniają kości i zęby oraz poprawiają pracę mięśni, a w połączeniu z magnezem odkwaszają organizm.

W truskawkach znajduje się bogactwo soli organicznych, poprawiających przemianę materii i pektyn, oczyszczających jelita z resztek pokarmu i korzystnie wpływających na naturalną florę bakteryjną. Co więcej, poprzez spalanie tłuszczów owoce te posiadają właściwości odtruwające i oczyszczające. Dzieje się tak za sprawą bromeliny, enzymu odpowiadającego za rozkład białka. Poleca się więc truskawki osobom, które mają kłopoty z trawieniem białek lub powinny obniżyć wagę ciała. Ze względu na wysoką zawartość żelaza są również ważnym składnikiem kobiecej diety. Ochronią przed anemią, wzmocnią organizm, wpłyną odświeżająco na cerę i włosy. Będą poza tym wielkim sprzymierzeńcem w walce z chorobami reumatycznymi i artretycznymi, a także obniżą kwasowość moczu i z tego powodu poleca się je przy schorzeniach wątroby, nerek, kamieniach moczowych i żółciowych oraz przy podagrze.

 

Żurawina wielkoowocowa - od niepamiętnych czasów zakonnice polecały żurawinę jako lek w infekcjach układu moczowego, chociaż nie posiadały wiedzy na temat jej głównych składników. Marvan i Nagel udokumentowali, że ekstrakt z żurawin jest skuteczny, lecz co jeszcze ważniejsze, ujawnili, że fioletowo-czerwono-niebieskawe barwniki - proantocyjanidyny i flawonole - są głównymi czynnikami przeciwbakteryjnymi w tym ekstrakcie. Żurawina bogata w czynne substancje roślinne (phytonutrients) i proantocyjanidy, zapobiega osadzaniu się (adhezji) na ściankach przewodu moczowego niektórych bakterii wywołujących infekcje. Właściwości antyadhezyjne żurawiny powstrzymują również bakterie wywołujące choroby dziąseł oraz wrzody żołądka. Żurawiny używano do:
- Leczenia niestrawności
- Poprawiania stabilności organizmu
- Ochrony przed chorobami prostaty oraz przed rakiem przewodu moczowego
- Obniżania ryzyka wrzodów oraz chorób serca
- Poprawy stanu dziąseł
- Ochrony przed infekcjami przewodu moczowego

Oprócz już opisanych mechanizmów, bioflawonoidy są częściowo metabolizowane w przewodzie pokarmowym do pewnych kwasów organicznych takich jak kwas fenylooctowy i fenylopropionowy, które wykazują aktywność przeciwbakteryjną przeciw szerokiej gamie różnych mikroorganizmów. Podobne efekty dostrzeżono w różnej klasie metabolitów flawonoidowych: fenylo-gamma-walerolaktonach.

Pewna grupa tanin występująca w żurawinach potrafi uniemożliwić bakterii Escherichia coli rozpoczęcie infekcji. Bakterie E.coli odpowiedzialne są za liczne trapiące ludzi przypadłości, od próchnicy, poprzez choroby nerek po zapalenie żołądka i jelit. Sok z żurawiny tak zmienia bakterię, że jest ona niezdolna do zainfekowania organizmu.

Naukowcy z Worcester Polytechnic Institute uważają, że w przyszłości żurawina może stać się dobrą alternatywą dla antybiotyków, szczególnie w przypadkach tych szczepów Escherichia coli, które się na nie udoporniły.

Sok z żurawiny od lat jest przedmiotem zainteresowania uczonych. Wcześniejsze badania wykazały, że może on być przydatny w leczeniu zapaleniach układu moczowego. Dotychczas jednak nie był znany mechanizm zbawiennego działania soku.

Badania prowadzone przez profesor Terri Camesano oraz studentów Yatao Liu i Paolę Pinzon-Arango, wykazały, że grupa tanin zwanych proantocyjanidami zmieniają bakterię na trzy różne sposoby, z których każdy wystarczy, by uniemożliwić infekcję:
 - zmieniają kształt bakterii z pałeczkowatej na kulistą,
-  zmieniają jej ścianę komórkową,
-  utrudniają bakterii przyczepienie się do komórki.

Wpływ na bakterię był tym większy, im więcej tanin na nią działało.

Ponadto okazało się, że E.coli, której wszystkie szczepy należą do rodziny bakterii gram-ujemnych, zaczęła zachowywać się jak bakterie gram-dodatnie. Nigdy wcześniej nie udało się zaobserwować takiej zmiany. Pewna grupa tanin występująca w żurawinach potrafi uniemożliwić bakterii Escherichia coli rozpoczęcie infekcji. Bakterie E.coli odpowiedzialne są za liczne trapiące ludzi przypadłości, od próchnicy, poprzez choroby nerek po zapalenie żołądka i jelit. Sok z żurawiny tak zmienia bakterię, że jest ona niezdolna do zainfekowania organizmu.

"Zaczynamy tworzyć obraz soku z żurawin i, w szczególności, tanin znajdujących się w żurawinach. Rysują się nam one jako potencjalne środki antybakteryjne. Rezultaty, które otrzymaliśmy są zaskakujące i intrygujące, szczególnie biorąc pod uwagę fakt, że coraz więcej bakterii jest odpornych na działanie antybiotyków" - powiedziała profesor Terri Camesano.

Działania niepożądane: Picie bardzo dużych ilości skoncentrowanego soku z żurawin (powyżej 4 litrów dziennie) zwiększa wydalanie z moczem szczawianów, co stwarza ryzyko kamicy moczowej. Sok z żurawin warto pic razem z innymi moczopędnymi ziołami i roślinami jak np. z algami, sokiem z buraków i marchwi, z borówką itd. w zestawieniach takich jakie oferują na niepasteryzowane soki liofilizowane czyli na surowo -  Zenthoni oraz OCEAN 21.

 

Uwaga!!!

W przypadku wystąpienia dolegliwości ze strony układu moczowego po wypiciu dużej ilości soku z żurawiny, zawsze należy zasięgnąć porady specjalisty dobrze znającego się na naturalnych składnikach pożywienia lub lekarza medycyny naturalnej. Warto pamiętać, że żurawina  wzmacnia działanie antybiotyków podawanych przy stanach zapalnych układu moczowego.

Więcej materiałów na temat żurawiny tutaj>>

 

 

Ekstrakt z grejpfruta - wykorzystujący cały owoc, skórkę i nasiona, zawiera silne antyoksydanty, m. in. proantocyjanidyny.

 

 

Gruszka
Gruszki znano od wieków. Z całą pewnością uprawiano je 3000 lat temu w zachodniej Azji. W swej "Odysei" Homer nazwał gruszkę "darem bogów", a na dworze Ludwika XIV serwowano je jako egzotyczne danie.
Spożycie gruszek wpływa korzystnie na:
- Ochronę organizmu dzięki antyoksydantom
- Stan serca
- Układ nerwowy
- Zwalczanie zakażeń
- Przemianę materii
- Trwałość naczyń włosowatych
- Proces odbudowy tkanek
- Leczenie ran i sińców
- Ochronę błony komórkowej
- Funkcjonowanie jelit
- Proces oczyszczania okrężnicy ze szkodliwych substancji
- Ochronę wzroku
- Utrzymywanie odpowiedniego poziomu cukru we krwi


Wyciąg z malin - obfity w witaminę C, błonnik, resweratrole i kwas elagowy - naturalnie występujący fenol, który pomaga neutralizować substancje wywołujące guzy, zmniejsza wady wrodzone, sprzyja gojeniu się ran i zapobiega chorobom serca. W malinach występuje wysokie stężenie resweratrolu. Podobna, jadalna  kombinacja występuje w jabłkach, truskawkach i ciemych winogronach oraz z ziołach np. Yucca.


Kwas elagowy jest zagęszczonym dimerowym produktem kwasu galusowego (kwas 3,4,5 - trzyhydroksybenzoesowy), obecnym w owocach, zwłaszcza w malinach. Chroni DNA przed strukturalną degradacją i nasila aktywność komórek wątrobowych, neutralizujących karcinogeny. Kwas elagowy indukuje enzymy wątrobowe II fazy odtruwania komórkowego (np. glukuronylotransferazę, transferazę glutationową, sulfotransferazę, acetylotransferazę, metylotransferazę), które neutralizują aktywne karcinogeny. Udowodniono, że kwas elagowy łączy się z DNA i zapobiega jego strukturalnej degradacji pod wpływem czynników mutagennych. W ten sposób, zapobiegając ich transformacji do kancerogenów na poziomie cytochromu P450 - kwas elagowy chroni struktury DNA przed uszkodzeniem i nasila funkcje naprawcze niespecyficznych endonukleaz. Ponadto zwiększa aktywność przeciwnowotworową komórek wątrobowych.

 

Czerwone winogrona - im ciemniejsze, tym lepsze dla nas. Składniki czynne winogrona ciemnego są ważnymi przeciwutleniaczami.
wzmacniają więc naszą odporność w walce przeciw wolnym rodnikom. Winogrona są ogromnie bogatym magazynem aktywnych składników, zwanych resweratrolami. Resweratrole (i stilbeny), jak również inne polifenole, obecne są w naszym życiu i występują jako aktywne składniki suplementów diety. Ich antyoksydacyjne właściwości stały się przedmiotem badań, które zostały zapoczątkowane w 1969 r. w Europie i USA. Udowodniono, że bioflawonoidy uzyskiwane z nasion czerwonych winogron neutralizują znacznie większą ilość różnych rodzajów wolnych rodników, niż znane z właściwości antyoksydacyjnych, tak popularne substancje, jak: selen, cynk czy witaminy A, C, E. Nie oznacza to jednak, że reswaratrole mogą je zastąpić. Reswaratrole posiadają także właściwości przeciwgrzybiczne.
 

Wielu badaczy uważa, że związek ten jest odpowiedzialny za tzw. francuski paradoks - tzn. - wyjątkową w Europie Zachodniej średnią długość życia Francuzów, mimo ich teoretycznie niezbyt zdrowej, zbyt tłustej diety i picia dużej ilości alkoholu. Alkohol ten jest jednak spożywany głównie w formie czerwonego wina, w którym występuje wysokie stężenie resweratrolu. Podobna, jadalna  kombinacja występuje w jabłkach, truskawkach i malinach oraz z ziołach np. Yucca.
 

Resweratrole (Nazwa systematyczna:trans-3,5,4'-trihydroksy stilben) to organiczny związek chemiczny z grupy fenoli, który jest obecny w skórce wielu owoców, m.in. czerwonych winogron, morwy, czarnej porzeczki , truskawki, jabłek, malin, a także w orzeszkach ziemnych i ziołach np. kora Yucca. Resweratrol posiada wieloraką aktywność biologiczną, m.in. antynowotworową, antymutagenną, antygrzybiczą i antyzapalną. Stwierdzono, że w warunkach in vitro traktowanie płytek krwi resweratrolem powoduje zahamowanie funkcji płytek krwi. Hamuje produkcję reaktywnych form tlenu w płytkach krwi w stanie spoczynkowym oraz w płytkach krwi stymulowanych trombiną. TRAP czy endotoksyną bakteryjną oraz redukuje peroksydację lipidów płytkowych.  Wyniki badań dr hab. Beata Olas z Uniwersytetu w Łodzi wykazały, że resweratrol pełni rolę ochronną przed toksycznym działaniem nadtlenoazotynu na płytki krwi, ograniczał nitrację białek płytkowych oraz utlenianie białek i lipidów płytek krwi. Ponadto stwierdzono, że resweratrol może częściowo redukować toksyczny wpływ cisplatyny na badane komórki. Wśród badanych związków fenolowych  najsilniejsze właściwości antyoksydacyjne i antypłytkowe wykazuje resweratrol z Yucca (3,3',5,5'-tetrahydroksy 4'-metoksystilben), posiadający dodatkową grupę hydroksylową.

Resweratrol jest bardzo skutecznym przeciwutleniaczem oraz nietoksycznym fungicydem (środkiem antygrzybiczym) i jako taki jest masowo stosowany jako dodatek do żywności. W skali przemysłowej otrzymuje się go z wysuszonych skórek czerwonych winogron.

 

Resweratrol jest syntezowany przez rośliny z użyciem enzymu - syntazy stilbenowej. Oprócz własności przeciwutleniaczowych i przeciwgrzybicznych posiada on nie do końca zbadane własności przedłużania długości życia ssaków. Początkowo sądzono, że posiada on zdolność do regulowania szybkości przemiany materii, ale badania wykazały, że to nieprawda. Prawdopodobnie jego działanie przedłużające długość życia jest złożone i składa się z kilku mechanizmów na raz - poczynając od prostych własności przeciwutleniających (podobnych do witaminy C), ukatywnianiu genu SIRT1 i kończąc na blokowaniu apoptozy (zaprogramowanego genetycznie "samobójstwa" komórek).

 

W jednych z badań usiłowano wykazać, iż 95 procent resweratrolu - flawonoidu zawartego w czerwonym winie - jest niszczone przez układ pokarmowy, zanim dotrze do krwi. Barry Halliwell nadal jednak wierzy, że przeciwutleniacze mogą działać. Uważa, że ponieważ polifenole, karoteny i witaminy zawarte w owocach są związane z odpornym na zniszczenia włóknistym podłożem, zalegają one dłużej w żołądku i okrężnicy, gdzie mogą neutralizować wolne rodniki. Efektem trawienia pokarmów w przewodzie pokarmowym jest ciągła produkcja wolnych rodników. Preparaty z ekstraktem samego resweratrolu  mogą nie hamować tego procesu dlatego, że zbyt szybko ulegają rozkładowi, gdyż nie są ukryte w substancji ochronnych - w błonniku roślin.(…)
Wniosek wydaje się być jasny. To, co kryje się za dobroczynnym wpływem diety bogatej w zioła, owoce i warzywa, nie może zostać odtworzone przy pomocy oczyszczonych ekstraktów czy witamin zawartych w sztucznych preparatach.(…)

Stąd stosowanie owoców, warzyw czy ziół w całości daje szanse na przedostanie się substancji leczniczych tych roślin do wnętrza organizmu tak, aby sok żołądkowy nie naruszył ich struktury tak jak ma to miejsce w takich preparatach jak: Zenthonic, Vital AB, Senior Formula czy też Pure Yucca.

 

Dzięki w.w cennym składnikom roślinnym,  Składniki soku  winogronowego z ciemnych gron, stanowią bardzo silne źródło antyoksydantów potrafiących obniżyć ryzyko wystąpienia nowotworów, udaru mózgu, chorób serca i utraty pamięci. Dobroczynne działanie soku z ciemnych winogron jest szczególnie znaczące dla:
- Powstrzymywania procesów starzenia
- Ochrony antywirusowej i antybakteryjnej
- Ochrony przed zapaleniami
- Zapewnienia organizmowi potrzebnej dawki antyoksydantów
- Zapewnienia elastyczności naczyń krwionośnych
- Dobrej kondycji mózgu, skóry oraz oczu
- Utrzymywania w zdrowiu układu krwionośnego

 

Wiśnia
Głęboko bordowy kolor wiśni świadczy o bezcennych wartościach odżywczych i o tym, że jest to jeden z naszych najskuteczniejszych antyoksydantów, którego właściwości zawdzięcza witaminie A i C oraz zawartości bioflawonoidów.
Flawonoidy i inne związki polifenolowe, jako biologicznie wartościowe składniki odżywcze, zajmują znaczące miejsce w badaniach naukowych w dzisiejszych czasach. Ostatnio opublikowane prace naukowe o flawonoidach potwierdzają właściwości wychwytywania wolnych rodników i ochrony przed stresem oksydacyjnym. Możemy z pewnością stwierdzić, że spożywanie żywności bogatej w naturalne przeciwutleniacze jest bezpieczne i szczególnie korzystne.

 

Działanie lecznicze wiśni obejmuje szeroki zakres. Jej kwaśny smak niszczy wirusy, dzięki czemu bez użycia innych lekarstw można stanąć na nogi przy chorobach przeziębieniowych, co nie cenne zwłaszcza dla dzieci i kobiet w ciąży oraz matek karmiących piersią. Leczy również błony śluzowe dróg oddechowych.
Ma działanie oczyszczające krew, dzięki czemu wspomaga pracę wielu narządów np. wątroby i nerek, także serca. Wzmocnienie pracy mięśnia sercowego i jego dobrego ukrwienia oraz oczyszczenie krwi zawdzięczamy w wiśniach zawartości wapnia, potasu i magnezu. Tym samym wiśnia doskonale wpływa  na gospodarkę wodną organizmu. Zawartość witaminy C przeciwdziała chorobom jamy ustnej i problemom z parodontozą oraz działa ochronni przez infekcjami.

W wiśni możemy znaleźć każdy rodzaj witaminy B, co wpływa na zachowanie równowagi psychicznej oraz w procesie trawienia. Zawartość witaminy B pozytywnie wpływa na pracę układu nerwowego.
Kwaśna wiśnia ma działanie pobudzające procesy trawienne i ruchy jelit. Wysoka zawartość witamin z grupy B wspomaga rozpad i przyswojenie skrobi i białka. Oczyszcza jelita, a jej włókna wspomagają procesy wydalania, dzięki czemu jest skuteczna przy zatwardzeniach - wspomaga wypróżnianie.
 

 

Błonnik - spożycie włókna pokarmowego z takich źródeł jak odpowiednio przygotowane nasiona, warzywa strączkowe, ziarna i owoce jest niezmierne ważne. Dr Dennis Burkitt był pierwszą osobą, która doniosła o ważności spożywania odpowiednich ilości włókna pokarmowego. W czasie jego podróży dookoła świata, dr Burkitt odkrył, że tubylcy, którzy spożywają wysokie ilości błonnika od 35 do 75 g dziennie, nie chorowali na wiele współczesnych chorób, włączając zaparcia, hemoroidy, zespół jelita nadwrażliwego, choroby serca, zapalenia i inne.
 

Sok z wiśni naturalnym sposobem na bezsenność >>

 

Mangostan
"W przyrodzie istnieje ponad 200 ksantonów. Każdy ksantony może mieć specyficzny wpływ na organizm. Niezwykłe w mangostanie jest to, że w skórce zidentyfikowano ponad 40 ksantonów, czyniąc go jednym z najbardziej bogatych w ksantony źródeł na świecie. Tylko sześć z ksantonów przestudiowano dogłębnie. Nie zdajemy sobie do końca sprawy, dlaczego mangostan działa na tak rozmaite stany fizyczne, wiemy jednak, że jest to związane z potężnym bogactwem ksantonów. Każdy ksanton posiada swój własny mechanizm działania, a kiedy występują razem, działają synergicznie, wspierając zdrowie całego organizmu."

 

Jednak ksantony to nie jedyne aktywne substancje w mangostanie. Polifenole i katechiny, silne antyoksydanty, antycyjanidyny i czynniki przeciwnowotworowe, również są obecne w znaczących ilościach. Inne kluczowe składniki - polisacharydy są odpowiedzialne za przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze właściwości owocu. Na koniec, w owocu można również odnaleźć potas, wapń, fosfor, żelazo, witaminy B1, B2, B6 i C.

 

Polifenole hamują produkcję endoteliny, substancji powodującej skurcz naczyń krwionośnych, a której nadmiar może prowadzić m.in. do miażdżycy, choroby wieńcowej lub choroby Buergera. Polifenole w owocu mangostanu ułatwiają przepływ krwi i wspomagają pracę całego układu krwionośnego, zmniejszając ryzyko zatoru w naczyniach krwionośnych.

 

Bardziej kompletną listę składników podano w zawierającej dużo informacji Fitochemicznej i Etnobotanicznej Bazie Danych etnobotanika doktora Jamesa Duke (Duke 2004). Dr James Duke, który przeszedł na emeryturę w 1995 r., jest prawdopodobnie głównym amerykańskim etnobotanikiem. Przez 35 lat pracował dla the USDA i the University of Maryland. Jest płodnym pisarzem i kontynuuje pisanie nawet na emeryturze. Przez lata uczestniczył w radach naukowych licznych korporacji, jak również intensywnie udzielał konsultacji wielorakim korporacjom w przemyśle zielarskim.

W gruncie rzeczy, dr Duke poddał analizie chemicznej szeroką gamę naturalnych produktów, stosowanych jako suplementy. W oparciu o chemiczne składniki, sporządził listę znanych mechanizmów działania tych substancji. Lista ta stanowi przewodnik dla innych naukowców, którzy mogliby zająć się dalszymi badaniami naukowymi, dotyczącymi potencjalnych korzyści zdrowotnych różnych roślin.

Dr Duke, opierając się na swoich lub innych naukowców badaniach, spisał oczekiwane korzyści zdrowotne składników owocu mangostanu, podając również ich dzienne dawki. Pełna lista korzyści jest niewyobrażalna - zawiera 138 oddzielnych właściwości. Oto liczne, korzystne działania, zaobserwowane przez większość osób spożywających mangostan:
 

Osoby zainteresowane mogą skonsultować bazę danych bezpośrednio na www.ars-grin.gov/cgi-bin/duke/farmacy2.pl

 

Fragment opracowania "BIOLOGICZNIE AKTYWNE SUPLEMENTY"  prof.  dr n. med. Valeria Szedlak-Vadocz

========================================


Podsumowanie
ZenThonic zawiera ekstrakty owoców, które:
- pomagają zwalczać wolne rodniki w organizmie
- mogą spowalniać procesy związane ze starzeniem
- pomagają chronić przed uszkodzeniem oksydacyjnym
- zwiększają biodostępność substancji odżywczych

 

ZENTHONIC WSPANIALE SMAKUJE!

Zenthonic
można dodawać rozlewając go z butelki do deserów, sałatek, płatków i innych dań w tym mięsnych (podobnie jak żurawina). Szczególnie w upalne dnie jak też przez cały rok, wspaniale smakuje w postaci napojów z wodą mineralną podawanych dla niemowląt, starszych dzieci i dorosłych. Warto się z nim zaprzyjaźnić, bo jego silne KSANTONY, polifenole, flawonoidy, resweratroli, katechin, enyzmy, składniki mineralne i witaminy zawalczą o nasze zdrowie na długie lata sprawnego życia!

 

ZENTHONIC

ZAWARTOŚĆ: 946 ml
KOD: FL0132
Cena klubowa >>>       Cena sprzedaży detalicznej >>>


SKŁAD: Koncentraty soków z mangostanu właściwego, czerwonych winogron, truskawek, żurawiny wielkoowocowej, malin, wiśni, jabłek, gruszek, borówki amerykańskiej, przecier gruszkowy.

 

SPOSÓB UŻYCIA:
Dorośli - przyjmować profilaktycznie od 2 do 6 łyżek dziennie między posiłkami.
Dzieci -  przyjmować profilaktycznie 2-6 łyżeczek  dziennie między posiłkami.


Wstrząsnąć przed użyciem. Po otwarciu przechowywać w lodówce.


 

ZENTHONIC TO RECEPTA NA ZDROWIE I SILNY ORGANIZM W KAŻDYM WIEKU!

 

Zaspokojenie zapotrzebowania dziecka na substancje odżywcze jest obowiązkiem rodziców. To oni powinni troszczyć się o to, aby dziecko otrzymało substancje odżywcze, witaminy i minerały niezbędne dla rozwijającego się organizmu. Pomocą służy ZenThonic. Jako zbiór najsilniejszych przeciwutleniaczy naturalnego pochodzenia, ZenThonic zapewnia naturalną ochronę przed uszkodzeniami komórek wywołanymi przez szkodliwe substancje i związki rakotwórcze, nie tylko w organizmach dorosłych. Rozwijający się organizm właśnie wskutek szybkiego wzrostu jest szczególnie podatny na szkodliwe działanie środowiska. Nie wspominamy o zagrożeniach, z którymi dzieci mogą się zetknąć w szkołach, przedszkolach i w innych miejscach. Również kobiety w ciąży i matki karmiące piersią powinny poświęcać więcej uwagi swojemu organizmowi, ponieważ w dużej mierze wpływa on na zdrowie dziecka i jego odpowiedni rozwój.
Substancje przeciwutleniające (ksantyny, polifenole, katechiny, karotenoidy, resweratrole, stilbeny, antycyjany, kwasy chlorogenowy i kawowy oraz inne) mają właściwości wyłapywania wolnych rodników, przyczyniając się w ten sposób do zatrzymania szkodliwych procesów utleniania w naszym organizmie oraz jego ochrony. Ponadto przyczyniają się do regeneracji witamin przeciwutleniających i dłuższego ich działania we wnętrzu organizmu - lepszego ich wykorzystania.

ZenThonic to suplement odżywczy o wysokiej zawartości przeciwutleniaczy, zalecany przede wszystkim dla dzieci, kobiet w ciąży oraz matek karmiących piersią.

 

90 - dniowy plan. Jak skutecznie stosować ZenThonic? >>

 

Cena klubowa Zenthonic>>>   Cena sprzedaży detalicznej Zenthonic>>>      Zapytaj>>>


 wyślij link