Składniki owocu Garcinia mangostana
Według bibliografii stron internetowych:
"W przyrodzie istnieje ponad 200 ksantonów. Każdy ksanton może mieć specyficzny wpływ na organizm. Niezwykłe w mangostanie jest to, że w skórce zidentyfikowano ponad 40 ksantonów, czyniąc go jednym z najbardziej bogatych w ksantony źródeł na świecie. Tylko sześć z ksantonów przestudiowano dogłębnie. Nie zdajemy sobie do końca sprawy, dlaczego mangostan działa na tak rozmaite stany fizyczne, wiemy jednak, że jest to związane z potężnym bogactwem ksantonów. Każdy ksanton posiada swój własny mechanizm działania, a kiedy występują razem, działają synergicznie, wspierając zdrowie całego organizmu." |
|
Jednak ksantony to nie jedyne
aktywne substancje w mangostanie. Polifenole i katechiny, silne
antyoksydanty i czynniki przeciwnowotworowe, również są obecne w
znaczących ilościach. Inne kluczowe składniki - polisacharydy są
odpowiedzialne za przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze właściwości owocu. Na
koniec, w owocu można również odnaleźć potas, wapń, fosfor, żelazo, witaminy
B1, B2, B6 i C.
Bardziej kompletną listę składników podano w zawierającej dużo informacji Fitochemicznej i Etnobotanicznej Bazie Danych etnobotanika doktora Jamesa Duke (Duke 2004). Dr James Duke, który przeszedł na emeryturę w 1995 r., jest prawdopodobnie głównym amerykańskim etnobotanikiem. Przez 35 lat pracował dla the USDA i the University of Maryland. Jest płodnym pisarzem i kontynuuje pisanie nawet na emeryturze. Przez lata uczestniczył w radach naukowych licznych korporacji, jak również intensywnie udzielał konsultacji wielorakim korporacjom w przemyśle zielarskim.
W gruncie rzeczy, dr Duke poddał analizie chemicznej szeroką gamę naturalnych produktów, stosowanych jako suplementy. W oparciu o chemiczne składniki, sporządził listę znanych mechanizmów działania tych substancji. Lista ta stanowi przewodnik dla innych naukowców, którzy mogliby zająć się dalszymi badaniami naukowymi, dotyczącymi potencjalnych korzyści zdrowotnych różnych roślin.
Dr Duke, opierając się na swoich lub
innych naukowców badaniach, spisał oczekiwane korzyści zdrowotne składników
owocu mangostanu, podając również ich dzienne dawki. Pełna lista korzyści jest
niewyobrażalna - zawiera 138 oddzielnych właściwości. Oto liczne, korzystne
działania, zaobserwowane przez większość osób spożywających mangostan:
Osoby zainteresowane mogą skonsultować bazę danych bezpośrednio na www.ars-grin.gov/cgi-bin/duke/farmacy2.pl
Fragment opracowania "BIOLOGICZNIE AKTYWNE SUPLEMENTY" prof. dr n. med. Valeria Szedlak-Vadocz
Składniki
i korzyści płynące ze stosowania soku z mangostanu
1/ Mangostan zawiera wysokiej jakości białko, tłuszcze roślinne, błonnik, składniki mineralne: wapń, fosfor, żelazo, witamina B1 ( tiamina), witamina C. Składniki te wspomagają prawidłowe funkcjonowanie komórek oraz spowalniają procesy starzenia.
2/ Składniki mangostanu dostarczają energii życiowej, poprawiają wydolność i wytrzymałość organizmu.
3/ Wzmacniają mięśnie i stawy stymulując jednocześnie ich regenerację.
4/ Sok z mangostanu reguluje poziom cukru w organizmie( kiedy jest przyjmowany w małych systematycznych dawkach).
5/ od tysięcy lat mangostan jest przyjmowany przy problemach trawiennych.
6/ Wspiera układ limfatyczny w usuwaniu z komórek toksyn i produktów przemiany materii.
7/ Wspomaga naczynia krwionośne ( zwłaszcza naczynia włosowate), w ich prawidłowym funkcjonowaniu, zapobiega rozwojowi żylaków, a istniejące znacznie łagodzi. W tym celu należy stosować go wewnętrznie do picia jak też koniecznie zewnętrznie - smarować chore miejsca w okolicy żylaków - po czasie nawet żylakowe guzy powinny znacznie się zmniejszyć.
8/ Jest doskonałym źródłem ksantonów - najbardziej bioaktywnych antyoksydantów, które:
- wzmacniają komunikację wewnątrzkomórkową, szczególnie w obrębie mózgu, chroniąc nas przez takimi chorobami jak choroba Alzheimera, Parkinsona, Stwardnienie Rozsiane, skleroza, niedotlenienie mózgu, udar mózgu, wylew krwi do mózgu, guzy mózgu i inne;
- odpowiadają za sprawne funkcjonowanie układu odpornościowego; łagodzą bóle głowy, w tym - na tle migrenowym;
- są łatwo przyswajane przez organizm i dzięki swojej wysokiej bio-aktywności, szybko odpowiadają na jego potrzeby.
9/ Mangostan zawiera liczne flawonoidy czyli pigmenty roślinne o barwie żółto-czerwono-purpurowaej, które :
- chronią układ immunologiczny (obronny);
- stabilizują inne antyoksydanty, takie jak witaminy C i E, umożliwiając ich regenerację co pozwala na ich dłuższe i skuteczniejsze działanie w organizmie.
10/ Sok z mangostan witalizuje organizm - przeciwdziała zmęczeniu i przygnębieniu w depresji.
11/ Pomaga w utrzymaniu prawidłowej masy ciała - wspomaga odchudzanie a jednocześnie dożywia niejadków i zbyt szczupłych (np. anoreksja).
12/ WSPANIALE SMAKUJE! Można
========================================
Skład:
Koncentraty soków z:
- owocu mangostanu właściwego (Garcinia mangostana)
- czerwonych winogron (a w nich stylbeny - resweratrol)
- truskawek
- żurawiny wielkoowocowej (Vaccinium macrocarpon)
- malin
- wiśni
- jabłek
- gruszek
- borówki amerykańskiej (Vaccinium corymbosum)
- Przecier gruszkowy
ZAWARTOŚĆ: 946 ml
KOD: FL0132
Cena
klubowa >>>
Cena sprzedaży
detalicznej >>>
SPOSÓB UŻYCIA:
Dorośli - przyjmować profilaktycznie od 2 do 6 łyżek dziennie między posiłkami.
Dzieci - przyjmować profilaktycznie 2-6 łyżeczek dziennie między
posiłkami.
Wstrząsnąć przed użyciem. Po otwarciu przechowywać w lodówce.
SKŁAD: Koncentraty soków z mangostanu właściwego, czerwonych winogron, truskawek, żurawiny wielkoowocowej, malin, wiśni, jabłek, gruszek, borówki amerykańskiej, przecier gruszkowy.
90 - dniowy plan. Jak skutecznie stosować ZenThonic? >>